LA SALA

Centre Juvenil Salesià de Sabadell

Som part de l’Obra Salesiana de Sabadell

L’any 2011 vam celebrar el 50è aniversari de la nostra casa salesiana de Sabadell, i La Sala és un pilar fonamental de la tasca educativa realitzada durant tants anys. Sant Joan Bosco, poc després de ser ordenat sacerdot, en la festa de l’Immaculada, va fundar el primer oratori salesià de la història com a resposta a les necessitats del nois i joves d’aquella època a Torí, Itàlia. D’aquesta tasca educativa i pastoral van esdevenir al llarg del temps els nostres Esplais i Centres Juvenils que tenen com a centre d’interès els joves i infants. Aquesta Obra forma part de molts centres juvenils, esplais, escoles, oratoris i parròquies de tot el món que formen part del somni de Don Bosco. També pertanyem a la Moguda Juvenil Salesiana i a la Federació de Centres Juvenils Salesians de Catalunya.

Qui som i què fem

Actualment som més de 30 voluntaris que treballem i dediquem molt del nostre temps lliure per a fer realitat aquest projecte. Amb molta il·lusió i ganes ens esforcem per oferir cada cap de setmana un espai educatiu en el lleure on els nois i joves es sentin estimats i puguin passar una estona de festa i convivència amb els altres. Les nostres activitats es desenvolupen  principalment els divendres i els dissabtes per la tarda; però també fem sortides, excursions, colònies… totes elles tenen un sentit educatiu.

El testimoni d’aquests joves, voluntaris, que dediquen part del seu temps lliure per a tirar endavant aquest projecte, és un gran exemple del que tenim que estar agraïts. Per això mateix, la tasca educativa que duem a terme en el Centre és un dels pilars bàsics del l’Obra Salesiana de Sabadell juntament amb  la parròquia i l’escola.

Confiem en els joves

cowboy

Com salesians que som, confiem en els joves, en les seves possibilitats, en les seves il·lusions. Don Bosco va tenir en compte als joves per a crear  el seu projecte  i va dipositar en ells la seva confiança. Ens demostrà que si creiem i confiem en ells, el futur es presenta esperançador i ple de vida. El Centre Juvenil és resultat de l’esforç de molts joves que fan del servei als altres una forma de vida. Que com Don Bosco continuen donant  als joves el paper tan important que tenen, en la nostra casa de Sabadell.

La nostra oferta

L’oferta de lleure educatiu de La Sala es concep en tres espais oberts a tot el públic (vinguin de dins o fora l’escola): el Triqui que és l’Esplai destinat als nens i nenes de primària, la Dragonera, que és el Centre Juvenil destinat als adolescents de la ESO i l’Espai Jove, per a majors de setze anys.

sabies que…?

– L’Obra Salesiana de Sabadell neix gràcies a l’empresa Artextil de Josep Mª García Planas. Aquest un empresari sabadellenc va iniciar un projecte de gran valor humà: El barri de “Nostra Llar”, basat en quatre pilars clau: la fe (amb la construcció d’una esglèsia), la cultura o educació (que implicava la construcció de dues escoles, una per a nens i una altra per a nenes), l’habitatge i l’esport.

– El la primera comunitat de salesianes es creà el 23 d’Octubre del 1958. La van fundar 10 salesianes que es van encarregar de  les classes de nens/nenes i del parvulari, la 1a directora va ser Sor Angeles.

– La construcció de la parròquia de Sant Oleguer va finalitzar-se l’any 1959.

– I va ser entre l’any 59 i 60 quan va arribar el primer salesià a Sabadell; Enrique Ramón. La primera comunitat de salesians es va fundar el setembre del 1961, dirigida per Joan Santaeulària.

– Finalment al 1962 l’església va ser beneïda pel bisbe, que també va beneir les escoles (salesianes i salesians).

– El Nadal de l’any 1966 García Planas va cedir la titularitat de les escoles a les dues comunitats.

– La Sala es va fundar l’any 1980 com alternativa dels joves que en aquell moment feien 8té d’EGB perquè aquell any l’escola no oferia un viatge de final de curs. El sacerdot  salesià Kiko Barceló, a qui li agradava molt conviure amb el joves, va trobar una casa rural a Corbera per passar-hi 5 dies. Els 8 nois que hi van anar esdevindrien els fundadors de la Sala. En Kiko ho va organitzar tot i van formar un grupet d’uns 30 nois i noies que es reunien en una “Sala” on ara està l’escala de l’ESO. Tenien un futbolí, i una taula de ping-pong que també utilitzaven per sopars i dinars de celebracions com els carnavals, els cap d’anys… per a ells era com una segona casa.

Apartat sabies que…? gràcies a: Sergi Mengibar, Monitor del Triqui